Lacko pred úvodnou dvojhrou s Evansom: "Nemôžem ho podceniť

09.02.2012 Celý región

Glasgow 9. februára (TASR) - Britská dvojka Dan Evans a slovenská jednotka Lukáš Lacko nastúpia v piatok o 16.00 SEČ v Glasgowe proti sebe v úvodnej dvojhre stretnutia 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára tenistov. V druhom singli si na tvrdom povrchu acrylic v Braehead aréne aréne zmerajú sily britská jednotka James Ward a slovenská dvojka Martin Kližan. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v najväčšom škótskom meste.

V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 14.00 SEČ sa v drese Veľkej Británie predstavia Colin Fleming s Rossom Hutchinsom, slovenský kapitán Miloslav Mečíř nominoval osvedčený daviscupový pár Michal Mertiňák, Filip Polášek. Nedeľňajší program otvorí o 14.00 SEČ súboj tímových jednotiek Warda s Lackom, v poslednej dvojhre si skrížia rakety Evans a Kližan. Briti nastúpia bez svetovej štvorky Andyho Murrayho, semifinalista Australian Open si doliečuje boľavý chrbát. Slováci by v prípade víťazstva v Glasgowe cestovali v 2. kole 1. skupiny euro-africkej zóny do Belgicka (6.-8. apríla).

Mečířa britská nominácia na úvodné dvojhry neprekvapila. "Aj na základe tréningov som očakával, že v piatok postavia Briti Warda a Evansa a vo štvorhre sa predstavia Fleming s Hutchinsom. Začína Lukáš, ale na poradí zápasov až tak veľmi nezáleží. V Davis Cupe vždy platí, že najlepšie je získať každý deň jeden bod. Nebol som si na sto percent istý, či si to Andy Murray napokon nerozmyslí a či ho neprehovoria, aby hral. Nestalo sa tak a teraz už nemajú šancu ho donominovať. Proti Britom nastúpime s najsilnejším tímom, ktorý máme. Chlapci sa v Glasgowe poctivo pripravovali na tento zápas, bol som veľmi spokojný s ich nasadením. Dnes podvečer už budú mať iba ľahší tréning aj vzhľadom na to, že v Davis Cupe sa hrá na tri víťazné sety," povedal pre TASR Mečíř.

Lacko dosiahol minulý týždeň na turnaji ATP v Záhrebe životný úspech, keď postúpil do finále dvojhry. V Glasgowe chce zúročiť dobrú formu a prispieť k víťazstvu slovenských farieb. "S Evansom sme spolu hrali pred pár rokmi, no bolo to už dávno. Vtedy som mal za sebou zlú sezónu a začínal som na menších turnajoch, vyhral som v troch setoch. Odvtedy sa veľa zmenilo. Evans nie je až taký stabilný hráč a momentálne sa pohybuje na konci tretej svetovej stovky. Keď však má svoj deň, dokáže potrápiť aj veľmi dobrých hráčov. Nemôžem si ho v žiadnom prípade dovoliť podceniť. Bude dôležité zachytiť začiatok zápasu. Môže hrať veľmi uvoľnene, ale môže nastúpiť zviazaný tým, že hrá doma. Musím si ho najprv trochu oťukať a zistiť, čo na neho platí," povedal Lacko.

Britský kapitán Leon Smith tvrdí, že Slováci budú pri neúčasti Murrayho favoritmi. "Neúčasť Andyho je pre nás citeľnou stratou. Sme outsidermi, som však presvedčený, že Evans s Wardom nezložia zbrane a budú bojovať. Je to pre nich veľká šanca dobre reprezentovať našu krajinu a vystúpiť z Andyho tieňa. Pri výdatnej podpore domáceho publika môžu obrátiť naruby papierové predpoklady," uviedol Smith.

V daviscupovej histórii pôjde o druhý vzájomný zápas medzi Veľkou Britániou a Slovenskom. V roku 1995 v dueli II. skupiny euro-africkej zóny zvíťazili Slováci na antuke bratislavského Slovana hladko 5:0. Mečířovi zverenci sa vlani v septembri udržali v 1. skupine euro-africkej zóny, keď v bratislavskom NTC zdolali Ukrajinu 4:1. Hrdinom zápasu bol Kližan, ktorý uspel v oboch dvojhrách. Briti postúpili do "druhej ligy" po glasgowskom triumfe 5:0 nad Maďarskom.

1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

Veľká Británia - Slovensko

piatok 16.00 Dan Evans - Lukáš Lacko, James Ward - Martin Kližan

sobota 14.00 Colin Fleming, Ross Hutchins - Michal Mertiňák, Filip Polášek

nedeľa 14.00 Ward - Lacko, Evans - Kližan
 

Vyberte región